Op dinsdag 6 augustus 2024, een van de warmste dagen van deze zomer, vertrokken we voor de 303e keer vanuit Breda en omstreken en Zeeuws-Vlaanderen met 168 personen naar Kevelaer. Dit aantal paste net in 3 bussen. Het net gerestaureerde Mariabeeld ging vanaf dit jaar niet meer mee. Want de restaurateur had dit ten strengste afgeraden. Het bestuur van de broederschap heeft dit advies dan ook ter harte genomen. In plaats van het Mariabeeld hebben we een kaars meegenomen met ons logo en het jaartal erop.
De koffiestop in Liessel was goed, we kwamen niet allemaal gelijk aan en dus had het vriendelijke personeel alle tijd om ons op onze wenken te bedienen.
In Kevelaer
In Kevelaer aangekomen stelden we ons op voor de processie. Biddend en zingend liepen we in processie naar de Basiliek, waar voorzitter vicaris Wiel Wiertz en de gastheer van Kevelaer ons verwelkomden.Daarna vertrokken we naar onze hotels. Het inchecken ging heel goed onder leiding van Annette. Het verliep vlot omdat alles al van tevoren was geregeld.
Na het middageten trokken we naar de kerk van Oud-Kevelaer voor de koorrepetitie en de boeteviering.
Drie pelgrims werden in het zonnetje gezet: mw. Carla van Gestel, zij ging voor de 25ste keer mee, dhr. Martin Floren ging voor de 40ste keer mee en mw. Angeline de Wilde, die voor de 60ste keer meeging. Pater Richard Lobo ging ons voor in de boeteviering. Ons eigen koor onder leiding van Sabine en organist Jan-Marie ondersteunde de boeteviering.
‘s Avonds de Hoogmis met als hoofdcelebrant pastoor Jochem van Velthoven, die bij deze gelegenheid ook de preek verzorgde. Jan-Marie, Jacqueline en Juliette zorgden voor muziekale ondersteuning van de viering. De hierbij gehouden collecte ten behoeve van de broederschap heeft een mooi bedrag van € 275, 15 opgebracht. Het was prachtig weer, zodat we de lichtprocessie en het avondgebed buiten konden houden. Na het avondgebed was er op meerdere plekken nog een gezellig samen-zijn.
Woensdag 7 augustus
Woensdag, gelukkig was het weer wat afgekoeld, begonnen we om 8.30 uur met de Hoogmis. Hoofdcelebrant was vicaris-generaal Norbert Schnell en hij verzorgde ook de preek. De muzikale ondersteuning werd verzorgd door Jan-Marie (orgel) en ons eigen koor o.l.v. Sabine. Vanuit de H. Mis liepen we in de Sacramentsprocessie naar de Pax Christikapel. Om 11 uur hielden we de Kruisweg, altijd voor de pelgrims één van de hoogtepunten van de bedevaart, zowel in de Kruiswegtuin (voorganger diaken Anton Janssen), als in de Biechtkapel (voorganger plebaan Steven de Koning). Door een onweersbui moesten we helaas de ‘buiten-kruisweg’ bij de 12e statie afbreken.
Zoals gebruikelijk sloten we de bedevaart af met het lof in de Pax Christikapel, waar de devotionalia werden gezegend en we een collecte hielden voor het goede doel. Deze keer was het doel: het project van pater Swinne: Meer groen, meer leven in Colombia. De doelstelling van het project is: Mensen en vooral jongene zelfredzaam maken en hen het gevoel van eigenwaarde teruggeven. Er is een mooi bedrag van ruim 831, 63 euro voor dit project opgehaald. Aan het team van Zeeuws-Vlaanderen zal een cheque worden overhandigd namens onze Broederschap.
Moe, maar voldaan keerde iedereen huiswaarts met een gezamenlijke tussenstop, opnieuw in Liessel, waar iedereen genoot van koffie/thee en een broodje kroket.